petak, 19. studenoga 2010.

Jesensko čišćenje...srebrnog nakita

Jesensko čišćenje.
Ma dajte! Pa ne da mi se ni jedne godine, nijednog godišnjeg doba, mjeseca, nikada, uopće... ali ipak to obavim prije ili kasnije, ovako ili onako, ... no ove godine sam ipak zakazala (?). Ali imam dobar izgovor!
Na kraju sam odlučila da će se navedeno odvijati po usitnjenim etapama i to kako-što i kad stignem. Pa do proljeća ću nešto valjda uspjeti :)
Moj dragi je pravovremeno obaviješten. Izbora nije imao. Prigovor je stigao samo u trenutku kad me ugledao pri izvršavanju moje prve etape. Ali ja znam da će me sve cure ovoga svijeta razumijeti kad kažem da sam prvo odlučila očistiti - svoj nakit! :)


Meni je najljepši srebrni nakit. Izgleda mi najelegantnije i mogu ga nositi uz sve odjevne kombinacije.


Srebro se od davnina koristi za izradu nakita, a najčešće kao:
1. Čisto srebro - najčišći oblik srebra sa 99,9% čistog srebra (kemijski element Ag) te 0,1% ostalih elemenata koji se ne mogu izdvojiti.
2. 925 srebro ili "sterling" srebro - koje je zapravo legura (slitina, "mješavina") nekoliko vrsta metala odnosno kemijskih elemenata i to 92,5% srebra te 7,5% ostalih metala od kojih je najčešći bakar. (Obično se radi o 7% bakra i i 0,5% kositra i antimona)(Moguće su i slitine drugačijih omjera).


Srebro - dakle ono koje najčešće nosimo mi "obični smrtnici" je naravno ova jeftinija varijanta. Najčešće i najlakše ćete ga prepoznati po oznaci 925 (najčešća oznaka kod nas, ali ne i jedina moguća! U raznim zemljama svijeta kroz povijest su se razvile različite oznake, a koje mogu označavati čistoću srebrne slitine, majstora odnosno radionicu gdje je komad izrađen, kad je komad izrađen i dr.).
Čisto srebro je premekano za izradu uporabnih predmeta, pa mu se dodaju razni metali (najčešće bakar) kako bi se povećala tvrdoća. No, nažalost zbog tih metala dolazi i do promjene boje srebra koje ste sigurno svi primjetili, a koje izgleda kao tanki sloj crne prljavštine. Radi se o prirodnom i neizbježnom procesu oksidacije - srebro doduše slabo reagira sa kisikom iz zraka, dakle slabo oksidira, ali kod naše teme - 925 srebra, lagano oksidiraju ostali metali iz slitine...
...i tako naš prekrasni nakit postaje tamne boje i počne izgledati prljavo, nimalo nalik onome našem nakitu kakav smo dobili za rođendan, godišnjicu, kupile ga same...

Ipak, čišćenje i čuvanje nakita od srebra ne mora biti problem.

Nakit najčešće treba očistiti od prljavštine koja dolazi od samog nošenja nakita (osobito kod prstenja), a zatim i od već spomenutog crnila.

Evo kako ja to radim:

- Svakodnevu prljavštinu ćete najlakše odstraniti blagom otopinom sapuna ili deterdženta u vodi.

Moj nakit - prije čišćenja

U šalicu za kavu ili neku sličnu malu posudu ulijem mlaku vodu i 2-3 kapi tekućeg sapuna ili pola žličice praška za pranje. Zatim izmješam dok se sapun/prašak potpuno ne otopi, pa ubacim nakit koji treba oprati i ostavim da stoji pola sata do sat vremena. Nakon toga (samo ako je potrebno) nakit dodatno istrljam starom mekanom četkicom za zube i na kraju nakit osušim mekanom suhom krpicom

NAPOMENA: Najbolje rezultate dobila sam čišćenjem sa otopljenim deterdžentom za pranje bijelog rublja. Nikako nemojte niti pomisliti prati nakit sa detergentom za pranje crnoga rublja - iz vlastitog iskustva vam mogu reći da će nakit dobiti nepovratnu crnu boju :|

Moj nakit - nakon čišćenja

Fotografije prije i poslije nisu ispale baš najbolje, ali vas uvjeravam da je nakon čišćenja nakit zasjao!

 - Crni sloj nastao oksidacijom skidam vradžbinom...javite se na broj telefona... :)...maa nee. Šalim se!
Način za uklanjanje crne patine pronašla sam na internetu još davno i primjetila da je to najčešći način koji svi navode. Ide ovako:
Treba mi aluminijski tanjurić - ima ih za kupiti u gotovo svakoj trgovini mješovite robe, ali ja obično sama improviziram koristeći nekoliko slojeva aluminijske folije - soda bikarbona, topla voda i plastična žlica (štapić ili sl.). Prvo pripremim spomenuti tanjurić u koji stavim nakit kojem "skidam urok". Po nakitu posipam sloj sode bikarbone i dodam toplu/vruću vodu toliko da nakit bude pod površinom, ali ne previše. OVDJE TREBA PAZITI da se ne polijete vodom i dobijete opekline! A osim toga, smjesa će početi kipjeti i izlazit će plin neugodna mirisa. Nakit treba još malo promiješati kako bi sve površine došle u dodir sa aluminijem. Kad je reakcija gotova, nakit isperem pod slabim mlazom vode (pazeći da mi slučajno nešto ne upadne u odvod!) i osušim mekanom krpicom.
NAPOMINJEM da sam ovo - vjerojatno iz straha što će se dogoditi - isprobala samo jednom. Rezultat je bio dobar, ali metodu ne volim previše.
POSEBNO JE POTREBNO PAZITI da se ovako čiste samo predmeti od punoga srebra, a NE POSREBRENI predmeti!!! i to samo oni koji ne sadrže ugrađene i druge materijale!!! (nakit sa ugrađenim poludragim i dragim kamenjem, perlice od raznih materijala i dr.)

Postoje i razna sredstva namijenjena čišćenju i poliranju srebra. Najčešće su u obliku paste ili tekućine, ali podrazumjevaju da sredstvo neće doći u kontakt sa ničim osim krpice kojom čistite/polirate ili četkice i srebra. Paste čak sadrže i neko abrazivno sredstvo, pa se nakit može izgrebati, a tekućine uništavaju većinu "kamenja" (tirkiz i lapis kao porozne vrste su posebno osjetljive).
To mi je uglavnom prekomplicirano i teško ili potpuno neizvedivo, pa u 99% slučajeva koristim otopinu sapuna u vodi.

Kad ne nosite svoj nakit od srebra, dobro ga je čuvati odvojenog od ostalog nakita u zasebnoj plastičnoj vrećici (zip-bag je super za takve stvari). To će usporiti oksidaciju, a spriječiti će i nastajanje ogrebotina od dodira sa drugim nakitom.

Većina cipela i torbica koje kupimo u paketu sadrže i maleni paketić "silica gela". On služi za upijanje vlage. Ne bacajte te paketiće nego ih stavite u vrećice u kojima čuvate srebrni nakit. Tako ćete dodatno usporiti oksidaciju i nastanak ružne crne patine. 

Srebrni nakit nije dobro čuvati ni u kutijama u kojima će biti u izravnom dodiru sa drvom. Naime drvo, osobito hrastovina i orahovina, sadrže tvari (tanine) koji mogu uzrokovati ružne promjene na nakitu. Isto vrijedi i za papir i karton jer oni sadrže drvenu pulpu, pa je konačni rezultat isti.


POSEBNA NAPOMENA - i sama sam ove (i još mnoge) savjete našla na internetu već pred nekoliko godina. Navedeni su mi se učinili najboljima, pa sam ih isprobala i ispalo je dobro - u većini slučajeva. I sami daberite ono što vam se čini u redu, jer ćete za svaki uspjeh, ali i neuspjeh odgovornost snositi sami!!!

Ja vam želim uspjeh!

4 komentara:

 1. koji post, svaka čast na tako iscrpnim informacijama i trudu. Ja koristim LOC i mlijeko za čišćenje od Amway-a već 10 godina i zadovoljna sam, pozz

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala. Ne postam često, al' onda navalim sa količinom odjednom :)...valjda sam kampanjac

  OdgovoriIzbriši
 3. hvala za ovaj post i za trud koji si uložžila u pisanje)))....neke stvari nisam znala,zajedno smo pametniji:))).....
  M...

  OdgovoriIzbriši
 4. Hvala! Zanimljive su mi takve stvari- vezane uz nakit, pa planiram još sličnih postova uskoro :)

  OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...