ponedjeljak, 19. rujna 2011.

Hrvatski ahat iz Lepoglavskoga kraja

 

Dragi moji nakitoljupci, jeste li ikada posjetili Lepoglavu (ne onako kako vas to odmah asocira!) kao turist? Žao mi je reći da ja nisam, ali mi je nedavno u ruke dospio turistički vodič grada Lepoglave.

Iako Lepoglava mnoge od nas asocira na poznatu kaznionicu, taj je gradić mnogo poznatiji kao grad čipke i čipkarstva - koja je čak uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine! Osim toga, u povijesti Lepoglave, bitnu ulogu imao je pavlinski red koji je već 1503. godine tamo otvorio prvu hrvatsku gimnaziju, a 1656. g. i filozofski fakultet – prvo hrvatsko sveučilište!

Spomenuti turistički vodič prepun je zanimljivih informacija o Lepoglavi, ali ono što me najviše iznenadilo i razveselilo je – Lepoglavski ahat!

Naime, kako piše u vodiču: “Nedaleko od samog centra Lepoglave nalazi se geološki spomenik prirode – Gaveznica-Kameni vrh, nalazište poludragog kamena – ahata i jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj koji predstavlja znanstvenu, obrazovnu i turističku znamenitost.” O tome najviše brine udruga “Lepoglavski ahat”.

Gospodin Damir Vrtar, predsjednik udruge bio je vrlo ljubazan te mi je za ovaj blog post napisao nekoliko riječi:

“Drago i poludrago kamenje je od najranijih razdoblja ljudske civilizacije privlačilo ljude svojom ljepotom, pa se koristilo za izradu nakita, a oni bogatiji su od njega dali izgrađivati i čitave prostorije. Danas se izraz "poludrago kamenje" sve manje upotrebljava, pa je glavna podjela na drago i poludrago kamenje. U drago spadaju: dijamant, safir, rubin, dragocjeni opal, spinel i još neke vrste, dok sve ostalo spada u razne kategorije ukrasnog kamenja.

Lepoglavski kraj je jedini u Hrvatskoj gdje se može naći mnoštvo vrsta ukrasnog kamenja iz silikatne skupine: kalcedoni, ahati, jaspisi, opali, okamenjeno drveće, ametist.

To možemo zahvaliti pojavama vulkanizma na sjevernoj strani planine Ivanščice, prije otprilike 22 milijuna godina. U pukotinama lave koja se hladila iskristalizirale su se žilice kalcedona, ahata, opala, ametista i rožnjaka. Ta pojava se najbolje vide u ostacima vulkanskog dimnjaka Gaveznica-Kameni vrh. Na jednom drugom mjestu lava je na površinu donijela velike količine rastopljenog željeza-hematita, pa se formirao crveni jaspis.

Lepoglava je jedino nalazište na kugli zemaljskoj gdje na 4 km udaljenosti imamo dva nalazišta ahata koji nemaju veze jedni s drugima. Prvi su nastali kod nas u već spomenutom vulkanskom dimnjaku, a drugi su k nama došli najvjerojatnije vodenim transportom iz područja austrijskih alpi, no danas Austrijanci nemaju izvorni lokalitet. Razlike između tih ahata su jasno vidljive na prvi pogled. Ahati u Gaveznici su uvijek u žilama i radi se o tipu ahata "sjenoviti ahat (shadow agate)", a boja varira od žućkaste do sivo-plave. U području Čreta ahati se uvijek nalaze u valuticama, a ima ih raznih vrsta, najviše pejzažnih i paperjastih ahata.

Najrjeđi nalazi su ametist i okamenjeno drveće.

U Lepoglavi djeluje udruga "Lepoglavski ahat", koja je do sad usvojila većinu postupaka obrade ahata i ostalih minerala iz silikatne skupine. Iako nam je godišnja proizvodnja mala, obrađeno kamenje ugrađujemo u srebro i za njim imamo prilično veliku potražnju. Ove godine smo ušli u knjigu autora Johanna Zenza "Agate 3", što nas veseli, jer su to najpoznatije knjige o ahatima na svijetu.

Kako slike govore više od tisuću riječi, pustit ću Vas da uživate u nekim fotografijama našeg kamenja.”

 

Ako sam vas uspjela zainteresirati i zanima vas više ova tema, svakako posjetite stranice Udruga “Lepoglavski ahat”, ali i grad Lepoglava, stranice Zadruge Lepoglavske čipke i još puno toga što ćete tamo pronaći. …i ako ste u prilici – svakako posjetite Lepoglavu!

 

 

Toliko za sada.

Pozdravlja vas

Ana

Broj komentara: 5:

  1. Jako lijep, informativan i interesantan post!
    Uživala sam u čitanju.

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan post, puno korisnih informacija. Nisam sve to znala iako mi je Lepoglava tu, pod nosom...he he

    OdgovoriIzbriši
  3. Blog ti je odličan.. uistinu inspirativan..
    Sad je kasno, ali sutra se vračam jer moram proučiti sve postove koji su mi već sad zapali za oko, primjerice onaj o fimo masi i slično..
    Pratim te!
    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...