petak, 21. siječnja 2011.

Još malo o čišćenju nakita

Iz nekog razloga je moj post o čišćenju nakita do sada bio najčitaniji. (trenutno najveće vodstvo ima "Novogodišnja želja"). Zato i jer mi se čini da takvih tema fali kod nas, a osim toga me to i samu zanima - odlučila sam napisati nastavak.

Dakle - svaki komad nakita koji imam najljepši mi je bio u trenutku kad sam ga dobila, kupila ili sama izradila. Uostalom, nije li tako sa svim stvarima?!
I odjećom, i obućom, i...i svi bismo rado da što dulje ostano lijepi kao prvoga dana.
Odjeću i obuću nekako svi manje-više znamo održavati ili možemo doznati vrlo lako, ali kako održavati nakit - e to je nešto malo drugačije.

Nakit sa staklenim i kristalnim perlicama
 - možete ga obrisati mekanom tkaninom blago navlaženom vodom u kojoj ste razrjedili 1-2 kapi sredstva za pranje suđa ili tekućeg sapuna. Ovakav nakit ne potapajte u vodu ili neko drugo sredstvo za čišćenje jer može doći do oštećenja niti za nizanje dok metalni dijelovi mogu korodirati. Osim toga, može doći do oštećenja i nestajanja sjajnog površinskog sloja (premaza ili politure) koji imaju mnoge perlice.
Ukoliko je nakit jako prljav, najbolje bi bilo potpuno ga rastaviti, očistiti staklene odnosno kristalne dijelove, pa nakit ponovo sastaviti.

Nakit sa perlicama od poludragog kamenja
- ne smije se čistiti kupovnim sredstvima jer će ista uništiti sjaj perlica dobiven poliranjem.

Prije svega, kod ovakve vrste nakita morate znati o kakvom se kamenu radi jer će o tome ovisiti i izbor metode čišćenja.
Naime, dok se dobar dio poludragog kamenja može očistiti navlaženom krpicom - poput nakita sa staklenim i kristalnim perlicama, neke vrste kao tirkiz, lapis lazuli i dr. ne bi se smjele čistiti na taj način.
Razliku čine porozne i neporozne vrste.


 
Najčešći poludragi kamen - tirkiz je porozan. Takve vrste upijaju tekućinu sa kojom dođu u dodir, a ista ih mijenja i oštećuje.
Dakle, kako bi nakit dulje izgledao kao nov, poludrago kamenje kao što su tirkiz, lapis lazuli, malahit, opal i slični, bilo bi dobro obrisati mekom tkaninom nakon svakog nošenja.
Ukoliko je potrebno, krpicu se može lagano navlažiti vodom.
Izbjegavajte močenje i potapanje u vodu ili bilo kakvo sredstvo za čišćenje.

 Isto vrijedi i za poludrago kamenje organskoga porijekla kao što su koralji, biseri i jantar, a k tome treba dodati da kod ovih vrsta treba izbjegavati dodir sa kozmetičkim preparatima te parfemima i lakom za kosu jer oni djeluju na spomenute vrste poludragog kamenja i oštećuju ih. (Dakle - prvo šminka i frizura, a zatim nakit ;))
Spomenute vrste su također osjetljive na velike i nagle promjene temperature, vlagu i suhoću te dugotrajno izlaganje sunčevoj svjetlosti.

Ružićasti kvarc, kvarc, granat, topaz, ametist, peridot i oniks možete očistiti mekanom četkicom te vodom u koju ste dodali 1-2 kapi tekućeg sapuna - ali ne smiju se namakati!
Kamenje nakon čišćenja dobro isperite te osušite tapkanjem sa mekanom suhom tkaninom.
Izbjegavajte kemikalije i izloženost toplini i sunčevu svjetlu.

I na kraju, ukoliko niste sigurni koja je vrsta kamena od kojeg je napravljen nakit koji želite očistiti, najsigurnije će biti da ga samo dobro obrišete suhom ili lagano navlaženom mekanom tkaninom, a možete i lagano isčetkati mekanom četkicom (najbolja je stara dječja četkica za zube)

;)

4 komentara:

  1. Nemam problema s time, jer nemam nakit od perlica i poludragog kamenja, šmrc
    Odličan post
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiv i interesantan post!
    Pusa i lijep ti vikend.

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga preuzmi nagradu na mom blogu, pusa

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...